Les 5 - Middelenlijst en voorschriften

In de filmpjes hieronder zie je hoe je gebruik kunt maken van de middelenlijst en hoe je voorschriften kunt maken. Voordat je dat zelf gaat toepassen moet je eerst een voorschiften-template instellen.

In deze les wordt eerst ingegaan op het gebruik in de dagelijkse praktijk.
Onderaan deze pagina vind je instructies voor het maken van een template, zodat het ook in jouw ZC4 werkt.

Een voorschrift maken

We hebben nu een DD gemaakt en nagedacht over het behandelplan. Nu we weten welke middelen we willen inzetten, kunnen we een voorschrift maken.

In het filmpje hieronder laten we zien hoe dat vanuit de middelenlijst heel makkelijk kan. In dit filmpje zie je meteen de voordelen van de middelenlijst.


De voordelen op een rijtje

Nog even de voordelen van de middelenlijst en de voorschriften die je in het programma bijhoudt op een rijtje.

  • Volledige middelengeschiedenis overzichtelijk bij elkaar.
  • Eenvoudig zoeken of een patiënt al eens een middel heeft gehad en hoe lang en tot welke potentie.
  • Geautomatiseerd plannen van vervolgpotenties.
  • Kleurensysteem waar patiënten erg blij mee zijn in de praktijk.
  • Geprinte etiketten. Geen onleesbaar doktorshandschrift meer op voorschrift en etiket!
  • Duidelijke voorschriften die door patiënten erg gewaardeerd worden.
  • Overzicht van alle voorschriften die aan de patiënt gegeven zijn. Terugkijken naar eerder voorschriften met een muisklik.


Het eerste middel, het eerste voorschrift

In het filmpje hiervoor zag je hoe je vanuit eerdere voorschriften verder werkte. Maar hoe doe je de eerste stap? Dat zie je in het volgende filmpje.

Je weet nu hoe je een eerste voorschrift kunt maken. Misschien is je in het filmpje opgevallen dat in de middelenlijst de datum niet volledig zichtbaar was. Als je op deze link klikt, zie je hoe je de breedte van de kolommen en de grootte van het lettertype kunt aanpassen.

Voorschrift emailen of printen

In de voorgaande filmpjes is al uitgelegd hoe je een voorschift kun printen (1e filmpje) en hoe je een voorschrift naar de patiënt kunt emailen (2e filmpje). Dit werkt prachtig, maar moet wel eerst worden ingesteld in ZC4. Dit kun je doen via de configuratieknop ()]. We hebben daar ook een filmpje van opgenomen. Zie het configureren van het versturen van voorschriften in ZC4. Je kunt het filmpje ook direct hieronder bekijken.

Een patiëntendossier delen met een collega of je stagebegeleider

Het komt wel eens voor dat je een oordeel wilt van een collega over een patiënt of dat je het dossier van een patiënt moet overdragen aan een collega.

Tijdens de stage deel je het dossier van je patiënt met je stagebegeleider, zodat deze kan beoordelen of je de uitwerking op de juiste manier doet. Overigens kun je sowieso als je nog in je stage zit een aantal instellingen in het programma doen, waardoor de weg via de stagebegeleider eenvoudiger wordt.

Delen op de juiste manier

Het delen van een patiëntendossier met een collega of stagebegeleider is appeltje-eitje, zeker als de stagebegeleider zelf ook gebruik maakt van ZC4. Het delen van een patiëntendossier via de 'deel-knop' is de meest veilige en privacy-vriendelijke manier om het dossier te delen. Uitprinten of in de mail delen met een Word bestand is beveiligingstechnisch de minst preferabele oplossing. NB. Alle stagebegeleiders krijgen van de opleiding ZC4 verstrekt. Er is dus geen reden waarom de stagebegeleider er geen gebruik van zou maken.

In de onderstaande instructiefilm zie je hoe je een dossier kunt delen met je stagebegeleider.

Delen van informatie via Word (onveilig!)

Je kunt je anamnese ook via Word met je stagebegeleider of collega delen. Deze methode raden wij af. Het gaat om privacy gevoelige informatie die je via email deelt met je collega. Ook al kan het programma wel de naam van de patiënt anoniemiseren, dan nog gaat het om medische informatie die je niet op straat wilt hebben liggen.

Echter. Veel stagebegeleiders kunnen niet goed overweg met computers. Daarom zit deze mogelijkheid wel in ZC4. Hieronder volgt een instructiefilmpje over hoe je een word bestand kunt maken met ZC4.

Waar vind ik mijn Word rapport en hoe verwijder ik de rapporten?

Als je vervolgens het word rapport wilt verzenden via de email, dan moet je weten waar de rapporten staan. Ook hiervoor is een knop in ZC4. In onderstaand instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe je de rapporten kunt vinden en hoe je ZC4 kunt instellen om de rapporten automatisch te verwijderen (dit wordt aangeraden!) bij het beëindigen van het programma.

Voorschriften instellen
Een voorschriften-template maken

Om in ZC4 voorschriften te kunnen maken moet je eerst een voorschriften template instellen. Dit staat uitgelegd op de pagina 'voorschriften template instellen'.